Hannu Toivonen:
Mitä tekoäly on?
100 kysymystä ja vastausta

"Lukija uppoutuu huomaamattaan innostumaan aiheesta, josta ei tiennyt edes olevansa kiinnostunut. Toivonen kyseenalaistaa, naurattaa ja provosoikin." 

Uusimaa 9.9.2023

– Olisiko tekoäly parempi päätösten tekijä kuin ihmiset?
– Miten sosiaalisen median algoritmit toimivat?
– Voiko tekoäly toimia taiteilijana?

Ajankohtainen tietokirja Mitä tekoäly on? 100 kysymystä ja vastausta (Teos 2023) vastaa yleistajuisesti sataan kysymykseen tekoälystä. Vastaukset valaisevat monipuolisesti tekoälyn periaatteita ja vaikutuksia.

Tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivosen naseva opas tekoälyyn on samaan aikaan hauska ja vakava, viihdyttävä ja silmiä avaava kirja. Lukija saa itse valita reittinsä kirjaan: sen voi ahmaista alusta loppuun kerralla tai lukea hypellen seuraamalla kunkin vastauksen jäljessä olevia vinkkejä samaa aihetta sivuavista kysymyksistä. Kiireinen lukija voi perehtyä vaikka vain yhteen kysymykseen kerrallaan. Kirjan perustana on vankka tietämys ja tutkittu tieto. 

Teos on monipuolinen ja monisyinen kuten määritelmiä pakeneva tekoäly itse. Yhdessä kirjan vastaukset muodostavat monivärikuvan tekoälystä ja sen keskeisistä käsitteistä ja kysymyksistä.

– Voiko tekoälyllä olla tietoisuus?
– Kuinka paljon tekoälyllä on valtaa?
– Onko tekoäly uhka yksityisyydelle?

"Kehotan kaikkia lukemaan tämän kirjan Mitä tekoäly on?" 

Ruben Stiller, Radio Yle 1, 6.10.2023

Kirja "Mitä tekoäly on?" lehdissä

"Mitä jokaisen pitäisi tietää tekoälystä? Tässä viisi kysymystä ja vastausta suositusta uutuuskirjasta."

Aamulehti 23.11..2023

Haluatko ehdottaa uutta kysymystä? Tai vastausta? Jätä ehdotuksesi tällä lomakkeella.

"Helsingin yliopisto lahjoittaa kirjan jokaiselle kansanedustajalle tavoitteenaan lisätä yhteiskunnallista ymmärrystä tekoälystä ja sen merkityksestä."

Helsingin yliopiston uutinen, 13.10.2023